Cakes made to make you smile

onsdag 24 oktober 2012

Kokosglass med Chokladkross

Tjenare!

Ursäkta den dåliga uppdateringen. Jag har så mycket plugg just nu så det finns lite tid för annat, tyvärr.
(Jag pluggar matte för att kanske en dag kunna ta mig in på veterinärprogrammet vid SLU)

Ja, då var det ju glassen som detta inlägg ska handla om, som rubriken så ogenerat avslöjar.

Jag fick äggulor över då jag gjorde makronerna och tänkte då att lite glass skulle sitta fint.

Detta är ett recept från den omtalade tidningen BAKA, dock lite omgjort då jag inte hade kokosmjölk hemma. Jag tillsatte en äggula extra istället.

Kokosglass med chokladkross

3 äggulor
60g florsocker (1dl)
300g vispgrädde (3dl)
15g kokosflingor, rostade (2msk)
100g choklad, finhackad

Rör ihop äggulor och florsocker.
Vispa grädden och rör ner den tillsammans med den finhackade chokladen och kokosflingorna.
Häll smeten i en form och täck med plastfolie.
Frys i minst 4 timmar och rör om några gånger under tiden.
  
Här har vi glassen efter att den varit i frysen 1 timma och jag har rört runt lite :)


Här äter vi glassen tillsammans med mammas rabarberkaka. Blev kanongott! 
Jag älskar när glassen är sådär halvsmält!  

 Här har jag hällt upp en del av glassen i en tom SIA-glass burk, redo att frysas igen efter att vi ätigt av den första gången. Det är inga problem att frysa den igen!

Ja, ta och gör denna glass nu och njut :)

Ha det gott!
/Sara

måndag 15 oktober 2012

Födelsedagstårta m.m.

Tjeeena!

Ja, då har man fyllt år..igen, men det är första och sista gången man kommer fylla 21 :)

Jag har bakat en del till kalaset jag hade på fredag kväll. En del av kreationerna jag åstadkom var definitivt inte fotogeniska..men... eftersom bakning handlar om att man ibland misslyckas kommer jag även att visa upp mina misslyckade verk.

Misslyckade makroner och en cakepop utan pinne


Ja, ytan på mina mini-macarons blev inte slät. De reste sig fint men det var också det enda rätta. Jag vet faktiskt inte varför de blev såhär. Jag använde madelmjöl, så för stora bitar av mandel kan inte heller vara orsaken.

Den vita bollen då? Jo, även det ett resultat av ett misslyckande.
Trodde jag var smart som kom på ett egen recept på cake pops men icke...
Krossade ett paket Oreo cookies och blandade smulorna med nutella. Rullade smeten till bollar och ställde dem i kylen ett tag. Tog ut dem, doppade pinnar i smält vit choklad, satte en pinne i varje boll och skulle sedan doppa bollarna i resten av chokladen. Det roliga var att när jag doppade bollarna i den fortfarande något varma chokladen smälte de och ramlade av pinnen...nutellan blev för mjuk.

Jag räddade dem genom att ta bort pinnarna och doppade bollarna som de var och lade de på en tallrik och lät dem stelna. 

Receptet på macaronerna har jag fått från tidningen BAKA som jag skrev om tidigare. Det receptet i sin tur har de tagit från kakboken Sweet Dreams. Åsa swanberg och Malou Holm har skrivit den och det är de som ligger bakom tidningen BAKA.

Makroner

200g florsocker (ca. 3,3dl)
100g madelmjöl (ca. 2dl)
3 ägg
en nypa salt
50g strösocker (ca. ½dl)
färgpasta eller färgpulver

Mixa ihop florsocker och madelmjöl
Dela äggen och häll vitorna i en rostfri bunke eller glasskål
Tillsätt salt och vispa med elvisp till styva toppar
Fortsätt vispa på medelfart och tillsätt samtidigt sockret, en tesked i taget
Blandningen ska bli tjock, vit och blank
Tillsätt färgpasta eller färgpulver utspätt i pyttelite vatten och blanda ordentligt till en jämn färg
Vänd ner florsocker- och mandelmjölsblandningen i smeten och rör den jämn och fin
Fyll en spritspåse och spritsa ut jämnstora rundlar på plåtar med bakplåtspapper
Låt kakorna vila i 60 minuter
Grädda dem mitt i ugnen på 160 grader i ca. 12 min
Låt svalna på plåten

Jag har spritsat nutellafrosting på en del och sedan lagt på en annan.


Mördegskakor ala 60-tal


Dessa mördegskakor har jag gjort med hjälp av en degspruta. Denna underbara uppfinning fick jag av min mormor som i sin tur fick den i bröllopspresent när hon och morfar gifte sig i slutet på -60-talet (tror jag)
En bild på degsprutan kommer senare + recept :)
De är dekorerade med vanlig enkel kristyr (vatten + florsocker + pastafärg)

Tårtan




Tårtan består av ljus tårtbotten fylld med jordgubbsmousse och vit chokladmousse.
Den är spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj.
Täckt med marsipan.
Dekorationerna har jag gjort av modelleringschoklad. 

Modelleringschoklad

Detta är något fantastiskt...
Man kan alltså få sin vanliga choklad modelleringsbar.
Blanda bara smält choklad med glukos.

100g mörk choklad
50-60 ml glukos

Smält chokladen i vattenbad.
Blanda sedan ner glukos.
Rör tills chokladen blivit smidig och liksom blivit en degklump.

Mängden glukos beror på kakaohalten.
Jag använde choklad som innehöll 55% kakao och blandade sedan i 50 ml glukos, alltså en hel sådan där liten tub flytande glukos.

Vit chokladmousse

2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
½ dl kesella (10%)
50 g toblerone

Vispa grädden
Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad
Blanda sedan chokladen med kesella
Vänd ner grädden
Hacka toblerone och rör ner i moussen.
Låt stå svalt i två timmar. 

Jordgubbsmousse

200 g jordgubbar
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelantinblad
100 g färskost
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten.
Mixa de tinade jordgubbarna
Hetta upp en del av de mixade jordgubbarna och smält gelantinet i det.
Blanda resterande bärmos med socker, vaniljsocker och färskost
Häll gelantinbären i blandningen
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i blandningen

Detta räcker till en normalstor tårta

Bakade även de tidigare omskrivna dumle cupkakesen fast denna gång spritsade med nutellafrosting och dekorerade med guldkulor. Har tyvärr ingen bild på dessa märkte jag nu. 

Ja, detta får räcka för denna gång. Kommer snart med mera :)
Ha det så gott!

/Sara


tisdag 2 oktober 2012

Äppelpaj

Hejsan!

Har nyligen gjort en äppelpaj då vi har så mycket äpplen just nu, av naturliga skäl :p

Jag ville att det skulle vara en äppelpaj som går snabbt att göra.

Tog därför ett recept på vanlig smulpaj men tillsatte kokos och ljus sirap i smuldegen för att trixa till smaken lite och få den en aning knäckig.

Äppelpaj

4-5 äpplen (eller så många man vill!)
smör till formen
kardemumma
kanel
socker

Smuldeg:
1,5 dl vetemjöl 
1,5 dl havregryn
1 dl socker
125 g smör
½ påse kokos
ljus sirap

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, kärna ur och skär äpplena tunna skivor.
Lägg dem i den smorda pajformen.
Häll över socker, kanel och kardemumma.

Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke.
tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg.
Här tillsatte jag även sirap, typ 1-2 dl, och rörde om i degen.
Strö degen över äpplena.
Grädda i ca. 20 min. tills pajen fått fin färg och äpplena förmodas vara mjuka.


Blev faktiskt nöjd med mitt lilla experiment.
Blev lite mer extra än en vanlig smulpaj. 


Serverade med vaniljsås och mycket ska det vara :)

Tips: En god sås att göra till pajer är att blanda grädde och vanlig vaniljsås. Blir som vaniljvisp. Supergott!!

Var allt för ikväll!
Ha det gott :)

/Sara