Cakes made to make you smile

måndag 15 oktober 2012

Födelsedagstårta m.m.

Tjeeena!

Ja, då har man fyllt år..igen, men det är första och sista gången man kommer fylla 21 :)

Jag har bakat en del till kalaset jag hade på fredag kväll. En del av kreationerna jag åstadkom var definitivt inte fotogeniska..men... eftersom bakning handlar om att man ibland misslyckas kommer jag även att visa upp mina misslyckade verk.

Misslyckade makroner och en cakepop utan pinne


Ja, ytan på mina mini-macarons blev inte slät. De reste sig fint men det var också det enda rätta. Jag vet faktiskt inte varför de blev såhär. Jag använde madelmjöl, så för stora bitar av mandel kan inte heller vara orsaken.

Den vita bollen då? Jo, även det ett resultat av ett misslyckande.
Trodde jag var smart som kom på ett egen recept på cake pops men icke...
Krossade ett paket Oreo cookies och blandade smulorna med nutella. Rullade smeten till bollar och ställde dem i kylen ett tag. Tog ut dem, doppade pinnar i smält vit choklad, satte en pinne i varje boll och skulle sedan doppa bollarna i resten av chokladen. Det roliga var att när jag doppade bollarna i den fortfarande något varma chokladen smälte de och ramlade av pinnen...nutellan blev för mjuk.

Jag räddade dem genom att ta bort pinnarna och doppade bollarna som de var och lade de på en tallrik och lät dem stelna. 

Receptet på macaronerna har jag fått från tidningen BAKA som jag skrev om tidigare. Det receptet i sin tur har de tagit från kakboken Sweet Dreams. Åsa swanberg och Malou Holm har skrivit den och det är de som ligger bakom tidningen BAKA.

Makroner

200g florsocker (ca. 3,3dl)
100g madelmjöl (ca. 2dl)
3 ägg
en nypa salt
50g strösocker (ca. ½dl)
färgpasta eller färgpulver

Mixa ihop florsocker och madelmjöl
Dela äggen och häll vitorna i en rostfri bunke eller glasskål
Tillsätt salt och vispa med elvisp till styva toppar
Fortsätt vispa på medelfart och tillsätt samtidigt sockret, en tesked i taget
Blandningen ska bli tjock, vit och blank
Tillsätt färgpasta eller färgpulver utspätt i pyttelite vatten och blanda ordentligt till en jämn färg
Vänd ner florsocker- och mandelmjölsblandningen i smeten och rör den jämn och fin
Fyll en spritspåse och spritsa ut jämnstora rundlar på plåtar med bakplåtspapper
Låt kakorna vila i 60 minuter
Grädda dem mitt i ugnen på 160 grader i ca. 12 min
Låt svalna på plåten

Jag har spritsat nutellafrosting på en del och sedan lagt på en annan.


Mördegskakor ala 60-tal


Dessa mördegskakor har jag gjort med hjälp av en degspruta. Denna underbara uppfinning fick jag av min mormor som i sin tur fick den i bröllopspresent när hon och morfar gifte sig i slutet på -60-talet (tror jag)
En bild på degsprutan kommer senare + recept :)
De är dekorerade med vanlig enkel kristyr (vatten + florsocker + pastafärg)

Tårtan




Tårtan består av ljus tårtbotten fylld med jordgubbsmousse och vit chokladmousse.
Den är spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj.
Täckt med marsipan.
Dekorationerna har jag gjort av modelleringschoklad. 

Modelleringschoklad

Detta är något fantastiskt...
Man kan alltså få sin vanliga choklad modelleringsbar.
Blanda bara smält choklad med glukos.

100g mörk choklad
50-60 ml glukos

Smält chokladen i vattenbad.
Blanda sedan ner glukos.
Rör tills chokladen blivit smidig och liksom blivit en degklump.

Mängden glukos beror på kakaohalten.
Jag använde choklad som innehöll 55% kakao och blandade sedan i 50 ml glukos, alltså en hel sådan där liten tub flytande glukos.

Vit chokladmousse

2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
½ dl kesella (10%)
50 g toblerone

Vispa grädden
Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad
Blanda sedan chokladen med kesella
Vänd ner grädden
Hacka toblerone och rör ner i moussen.
Låt stå svalt i två timmar. 

Jordgubbsmousse

200 g jordgubbar
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelantinblad
100 g färskost
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten.
Mixa de tinade jordgubbarna
Hetta upp en del av de mixade jordgubbarna och smält gelantinet i det.
Blanda resterande bärmos med socker, vaniljsocker och färskost
Häll gelantinbären i blandningen
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i blandningen

Detta räcker till en normalstor tårta

Bakade även de tidigare omskrivna dumle cupkakesen fast denna gång spritsade med nutellafrosting och dekorerade med guldkulor. Har tyvärr ingen bild på dessa märkte jag nu. 

Ja, detta får räcka för denna gång. Kommer snart med mera :)
Ha det så gott!

/Sara


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar